Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Εκδήλωση για τους Πηλιορείτες στην Αίγυπτο








Εκδήλωση για τους Πηλιορείτες στην Αίγυπτο

 «ΟΙ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΑΙ ΕΝ ΑΙΓΥΠΤΩ»
ΑΡΧΕΙΟ Α. & Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
Ποιητές, λογοτέχνες & λόγιοι της εποχής του Κ.Π.Καβάφη

       Η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου, το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, τη Λέσχη Βόλου και τη στήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς διοργανώνουν πολυθεματική εκδήλωση την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30 στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου με θέμα τη ζωή και το έργο των Πηλιορειτών  ποιητών, λογοτεχνών και λόγιων της εποχής του Κ.Π.Καβάφη.
        Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την παρουσίαση του θεματικού ημερολογίου της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών για το 2014 με τίτλο : «ΟΙ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΑΙ ΕΝ ΑΙΓΥΠΤΩ», ΑΡΧΕΙΟ Α. & Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, Ποιητές, λογοτέχνες & λόγιοι της εποχής του Κ.Π.Καβάφη.
      Τόσο η εκδήλωση όσο και η έκδοση του θεματικού ημερολογίου αποτελούν συνέχεια της πρωτοβουλίας των δράσεων και εκδηλώσεων με τίτλο «ΟΙ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΑΙ ΕΝ ΑΙΓΥΠΤΩ». Σκοπός της πρωτοβουλίας που τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου και της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς είναι η ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη  του έργου και της δράσης των «Πηλιορειτών εν Αιγύπτω» που αφορούν καταρχήν την περιοχή του Πηλίου και ευρύτερα της Μαγνησίας. Ειδικότερα η πρωτοβουλία στοχεύει να συντονίσει αρχικά την ενοποίηση πρωτοβουλιών που έχουν στόχο να τεκμηριώσουν και να αναδείξουν την πολυποίκιλη πηλιορείτικη διασπορά που δραστηριοποιήθηκε επιτυχημένα στην Αίγυπτο σε πολλούς τομείς της οικονομίας,  στα γράμματα και τις τέχνες.  Τελικός σκοπός του κύκλου δράσεων και εκδηλώσεων με τίτλο: «Πηλιορείται εν Αιγύπτω» είναι προοδευτικά να αναδειχθούν και να καταγραφούν επιστημονικά όλες οι προσωπικότητες που δραστηριοποιήθηκαν στην Αίγυπτο με καταγωγή από το Πήλιο.
     Η αρχή των δράσεων που αφορά τη μελέτη της Πηλιορείτικης διασποράς ξεκίνησε το  2012, με πρωτοβουλία του μέλους του Δ.Σ. της Ε.Θ.Ε. κ. Αλέξανδρου Καπανιάρη, σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου τη Δημοτική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, και την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών. Η πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έγινε το καλοκαίρι του 2012 στη Ζαγορά, με θέμα «Η Ζαγοριανή παροικία της Αιγύπτου και οι αδελφοί Κωνσταντινίδη». Η δεύτερη εκδήλωση αφορούσε τη συμμετοχής της Ε.Θ.Ε.  στην έκθεση « … η πόλις θα σε ακολουθεί» στο  Κέντρο Τέχνης «Giorgio de Chirico», με θέμα την πνευματική κίνηση των λογοτεχνών και ποιητών της εποχής του Αλεξανδρινού ποιητή. Το υλικό προήλθε από το ψηφιοποιημένο Αρχείο «Κωνσταντίνος και Απόστολος Κωνσταντινίδης», υπό την επιμέλεια του Αλέξανδρου Καπανιάρη.
      Η τρίτη δράση της πρωτοβουλίας «ΟΙ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΑΙ ΕΝ ΑΙΓΥΠΤΩ» αφορά την έκδοση του ημερολογίου, όπου βασικός στόχος της δράσης είναι να αποτυπωθεί κυρίως φωτογραφικά και να γίνει ευρύτερα γνωστή η μεγάλη συμβολή λογίων Πηλιορειτών της διασποράς, παράλληλα με τους άλλους Έλληνες ποιητές και λογοτέχνες της Αιγύπτου, στη διαμόρφωση ενός πνευματικού ρεύματος, το οποίο στη συνέχεια διαπότισε τις επόμενες γενιές των ανθρώπων του πνεύματος και όχι μόνο. Ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου έχει την τύχη να είναι η γενέτειρα μιας πλειάδας πνευματικών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο ποιητής Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (Πέτρος Μάγνης), πιθανόν δεύτερος στην τάξη ποιητής μετά τον Κ. Π. Καβάφη στην Αίγυπτο, ο Κώστας Τσαγκαράδας, ο Απόστολος Κωνσταντινίδης (Πήλιος Ζάγρας) κ. ά., οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στα γράμματα και τις τέχνες και συνέβαλαν ουσιαστικά στην πνευματική και πολιτιστική άνθηση της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο.

   Αναλυτικότερα το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Χαιρετισμοί

Ομιλία του Αλέξανδρου Καπανιάρη, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, Επιστημονικού υπεύθυνου του προγράμματος «ΟΙ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΑΙ ΕΝ ΑΙΓΥΠΤΩ» και Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο: «Τα αρχεία των Πηλιορείτικων οικογενειών Κωνσταντινίδη  και Σαραφόπουλου: Μια πρώτη αποτίμηση».

Προβολή του ντοκιμαντέρ (ψηφιακή αφήγηση) «ΟΙ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΑΙ ΕΝ ΑΙΓΥΠΤΩ» - Η Ζαγοριανή παροικία της Αιγύπτου και οι Αδελφοί Κωνσταντινίδη σε σκηνοθεσία – έρευνα – επιλογή κειμένων και υλικού, Αλέξανδρου Καπανιάρη. Το μοντάζ και η τεχνική επεξεργασία πραγματοποιήθηκε από την Αθανασία Ξαφάρα και τέλος η αφήγηση έγινε από την Κατερίνα Αποστολοπούλου.

Μουσικό πρόγραμμα με τίτλο « και .....νοσταλγικά τραγουδώντας» εμπνευσμένο από το έργο του Αττίκ που είχε καταγωγή από την Τσαγκαράδα Πηλίου και διέμενε πολλά χρόνια στην Αίγυπτο. Στο τραγούδι η Χριστίνα Κουλάκου και στο πιάνο ο  Δημήτρης Καρακώστας.

Ενδιάμεσα στο μουσικό πρόγραμμα ποιήματα του ποιητή Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη (Πέτρος Μάγνης) απαγγέλει ο Ζαγοριανός ηθοποιός Πατής Κουτσαφτής.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την κοπή της πίτας της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών για το 2014.

Η εκδήλωση για τους Πηλιορείτες στην Αίγυπτο συνδυάζει λόγο, ποίηση, μουσική και κινηματογράφο και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου